Bytte karriär – nu har hon sitt drömjobb ​​

Carolina Söder, 30 år är undersköterskan från Småland som flyttade till Norrtälje för att satsa på en ny karriär. Nu har hon hittat sitt drömjobb och bor kvar i staden som förändrade hennes liv.

Carolina Söder

Assisterande sköterska

Varför valde du att läsa Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Innan utbildningen jobbade jag som optikerassistent i en butikskedja för att jag ville bli optiker. Jag blev kvar där några år men blev sen tvungen att tänka om på grund av varsel i och med pandemin. En kollega i butiken jag jobbade i tipsade om utbildningen hos NOC. Så jag läste lite om den och jämförde med en utbildning på en annan skola, men detta var helt klart ett bättre val för mig. 

Det som tilltalade mig var att utbildningen är nischad och att det ingår praktik. Tidigare har jag arbetat med olika serviceyrken så det är servicen jag har tyckt, och tycker är roligt. Jobbet handlar för mig om att hjälpa kunden att se bättre.

Berätta lite kort om utbildningen. Hur var studierna?

Utbildningen är så himla bra och det är väldigt lärorikt. Kurserna handlade om flera viktiga saker. Bland annat om anatomi och ögonsjukdomar, justering av glasögonbågar, hur man utför ett syntest för körkortsintyg och man lär sig räkna brytningsindex.

Dessutom är lärarna väldigt kunniga med ett ett enormt tålamod. Man kan fråga samma sak en miljon gånger och de svarar lika vänligt varje gång, det betyder mycket.

“ Alla som jobbar som optikerassistenter borde få gå den här utbildningen för den är så nyttig och nödvändig.”

Vad gör du nu efter utbildningen?

Allting började med att jag ville bli optiker men under den här resan fick jag en ny dröm. Så jag avvek från planen att återgå tillbaka till butiken efter utbildningen. Jag visste att jag var intresserad av branschen men förstod att det jag faktiskt ville göra var att jobba på en ögonklinik och se ögonoperationer. Och det är precis vad jag gör nu.

Jag fick tips av Annie att en ögonklinik sökte personal som assisterande sköterska vilket är mitt drömjobb. Jag har nu jobbat deltid där sedan 4 januari och ska snart gå över till heltid.

Jag är både med i operationssalen och jobbar administrativt. Inför en operation gör jag saker runt omkring som att förbereda och ta hand om patienterna, sterilisera instrument och hjälpa till att klä på kirurgerna inför operationen. Det administrativa arbetet handlar om att sitta i kassan, beställa linser som ska opereras in, ta emot patienter och informera dom inför operation.

Vad skulle du ge som tips till en blivande Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Att bosätta sig på campus ett stenkast från skolan. Man spar mycket tid och energi samtidigt som man får en annan sammanhållning. 

Jag tycker alla som jobbar som optikerassistenter borde få gå den här utbildningen för den är så nyttig och nödvändig i yrket. Nu förstår jag vad optiker och andra kollegor har pratat om på ett helt annat sätt. Så jag har lärt mig väldigt mycket trots att jag jobbat i optikerbutik innan.

Läs om andra elevers berättelser

Hanna Öhrberg

KVALIFICERAD SÄLJARE, OPTIKBUTIK

Hanna Öhrberg började på utbildningen direkt efter studenten.  Idag har hon en heltidsanställning hos en optikerbutik i Luleå och känner att hon har hittat helt rätt.

Walid Tawil

BUTIKSCHEF, OPTIKBUTIK

Walid Tawil är försäljaren som älskar kundservice. Med sin nyfikenhet och ett intresse för branschen fick han möjligheten att börja jobba redan under praktiken. 

Jennifer Anthin Huckle

OPTIKERASSISTENT, OPTIKBUTIK

Jennifer Anthin Huckle vågade sadla om och utbilda sig. Idag har hon hamnat helt rätt som optikerassistent i Norrtälje.