Optikerassistenten som hittade sitt kall redan innan studenten​​

Hanna Öhrberg, 21 år upptäckte Norrtälje OptikCentrum redan under gymnasiet. Hon började utbildningen direkt efter studenten och har idag en heltidsanställning hos en optikbutik i Luleå och känner att hon har hittat helt rätt.

Hanna Öhrberg

Optikerassistent

Varför valde du att läsa Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Jag har alltid gillat glasögon och tyckt att det är en kul accessoar men funderade under gymnasiet vad det var jag ville jobba med. När årets utbildningsmässa anordnades kom det skolor och företag från hela landet. Där hade NOC en monter som jag tyckte verkade intressant. Så jag gick dit och läste en broschyr och pratade med Annie och Eva som var väldigt trevliga.

Vid den här tiden gick jag fortfarande i tvåan på gymnasiet så det var för tidigt för mig att söka. Men året därpå när utbildningsmässan anordnades och NOC var där igen gick jag dit och pratade med Annie. Jag insåg att jag fortfarande var lika intresserad. Då visste jag att det var den här jag utbildningen jag ville söka till efter gymnasiet.

Berätta lite kort om utbildningen. Hur var studierna?

Utbildningen var väldigt intressant. Det var roligt att lära sig allting, få djupare förståelse om hur ögat fungerar och hur man kan korrigera olika sorters synfel med linser och glasögon. 

Jag trivs jättebra med mitt val, det var helt rätt för mig. Nu i efterhand känner jag att jag kan så mycket mer och har insett att det skulle varit väldigt svårt att lära sig allting av att bara jobba i butiken utan att gå den här utbildningen. Det skulle dessutom ta mycket längre tid. 

”Det är roligt att tycka om att gå till jobbet.”

Vad gör du nu efter utbildningen?

Idag jobbar jag på en optikerbutik i Luleå och har precis fått en tillsvidareanställning efter ett vikariat här som övergick i en provanställning. Jag känner att jag har extremt stor nytta av utbildningen i mitt jobb idag och jag känner att jag kan mitt jobb. Det är absolut värt att gå utbildningen för man får lära sig många olika delar som man gör i det dagliga arbetslivet.

Det är roligt att tycka om att gå till jobbet. Och jag känner att jobbet passar mig väldigt bra eftersom det är ett varierat och praktiskt yrke. 

Vad skulle du ge som tips till en blivande Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Om man är intresserad av synoptik och ögonhälsa är det absolut värt det att lägga ett år på den här utbildningen för den är väldigt givande om man vill jobba inom den här branschen. Det finns dessutom så många olika vägar att gå efter den här utbildningen.

Ett tips för LIA-perioden är att söka praktikplats tidigt och att besöka butiken om man har möjlighet. Då visar man att man är intresserad.

Förhoppningsvis är det fler högre upp i landet som kan upptäcka den här utbildningen. Det behövs fler utbildade optikerassistenter här och det är lätt att få jobb om man har rätt kompetens.

Läs om andra elevers berättelser

Carolina Söder

ASSISTERANDE SKÖTERSKA, ÖGONKLINIK

Carolina Söder är undersköterskan från Småland som flyttade till Norrtälje för att satsa på karriären. Nu har hon sitt drömjobb på en ögonklinik.

Walid Tawil

BUTIKSCHEF, OPTIKBUTIK

Walid Tawil är försäljaren som älskar kundservice. Med sin nyfikenhet och ett intresse för branschen fick han möjligheten att börja jobba redan under praktiken. 

Jennifer Anthin Huckle

OPTIKERASSISTENT, OPTIKBUTIK

Jennifer Anthin Huckle vågade sadla om och utbilda sig. Idag har hon hamnat helt rätt som optikerassistent i Norrtälje.