Han fick jobb redan under utbildningen ​​

Walid Tawil, 23 år läste om Norrtälje OptikCentrum i en tidning. Han tyckte det verkade intressant och insåg att han kunde lära sig mycket mer trots tidigare erfarenhet i branschen. Det visade sig leda till jobb redan under studietiden.

Walid Tawil

Butikschef

Varför valde du att läsa Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Jag har jobbat inom branschen i Jordanien, Syrien innan jag kom till Sverige, i mina kusiners butik faktiskt. Men jag ville lära mig mer. Till exempel om ögats sjukdomar och anatomi. Dessutom såg jag en chans att bli en ännu duktigare säljare och få jobb lättare efter utbildningen. 

Berätta lite kort om utbildningen. Hur var studierna?

Vi var en stor klass, ungefär 25 studenter. Alla lärare vi hade var jättetrevliga och de jobbade parallellt som optiker, det var lärorikt.

Jag har lärt mig jättemycket under utbildningen och jag har läst mycket spännande kurser. Både om ögat, glasögon och om säljteknik. Om ögat fick jag lära mig mer om ögonsjukdomar som gula fläcken, grå starr och grön starr. Sen lärde jag mig mer om justering av bågar, montering, mätning och slipning av glas. I försäljningsdelen lärde jag mig mycket om personlighetstyper och säkerheten i butik, det är viktigt för försäljningstekniken.

Vad gör du nu efter utbildningen?

Redan under utbildningen fick jag jobb. Jag började arbeta extra som säljare i en optikerbutik i Norrtälje och en i Täby. Efter ett tag så fick jag faktiskt fast jobb som butikschef i en optikerbutik i Kista. Jag pluggade alltså på heltid och jobbade heltid under en period, det var väldigt lärorikt. 

Ungefär ett och ett halvt år senare tog jag en annan jobbmöjlighet som butikschef på Hötorget för en annan butikskedja där jag har varit vikarierande butikschef. Men från och med 1 mars kommer jag att få en tillsvidareanställning som butikschef i Sundbyberg, det ser jag verkligen fram emot.

”Redan under utbildningen fick jag jobb.”

Vad är det bästa med att jobba i en optikerbutik?

Jag är väldigt social, tycker om att att träffa människor, hjälpa kunder och vara en säljare. Det är min roll vart jag än går och det gillar jag.

I framtiden skulle jag kunna tänka mig mer ansvar, till exempel som regionchef. Men då tror jag att jag tappar försäljningen, det vill jag inte utan jag vill fortfarande träffa kunderna i butiken.

Vad skulle du ge som tips till en blivande Kvalificerad säljare för optikbranschen hos Norrtälje OptikCentrum?

Det är ett jätteroligt skolår, man kommer få massor med erfarenhet att ta med sig ut i arbetslivet både inom optik och försäljning. Det är bra föreläsningar om vad man gör i verkliga arbetslivet. 

Att tycka om att ge kundservice är en stor del av jobbet. Det är också viktigt är att man är intresserad av både optikbranschen och att ta hand om kunderna.

Av de jag känner från klassen så har alla fått jobb inom branschen efter utbildningen. I de butikerna jag har varit butikschef i har jag anställt flera från just NOC, de är jätteduktiga!

Läs om andra elevers berättelser

Hanna Öhrberg

KVALIFICERAD SÄLJARE, OPTIKBUTIK

Hanna Öhrberg började på utbildningen direkt efter studenten. Idag har hon en heltidsanställning hos en optikerbutik i Luleå och känner att hon har hittat helt rätt.

Carolina Söder

ASSISTERANDE SKÖTERSKA, ÖGONKLINIK

Carolina Söder är undersköterskan från Småland som flyttade till Norrtälje för att satsa på karriären. Nu har hon sitt drömjobb på en ögonklinik.

Jennifer Anthin Huckle

OPTIKERASSISTENT, OPTIKBUTIK

Jennifer Anthin Huckle vågade sadla om och utbilda sig. Idag har hon hamnat helt rätt som optikerassistent i Norrtälje.