Kvalificerad säljare för optikbranschen

Utbildningen för dig som vill ge kunden det bästa för ögonen.

En utbildning som leder til jobb

Välkommen till en bransch där du får arbeta med mode, teknik och människor!

Yrkeshögskoleutbildningen ”Kvalificerad säljare för optikbranschen” är utbildningen för dig som vill ge kunden det bästa för ögonen.

Som ”Kvalificerad säljare för optikbranschen” är det du som tar hand om kunden före och efter att en legitimerad optiker gjort sin synundersökning. En säljare för optikbranschen vägleder kunden genom de val som ska göras i optikbutiken.

Samtalet du har med kunden leder fram till en behovsanalys och hjälper dig att fånga kundens personlighet och livsstil. Att ge råd i valet av bågar som passar kundens olika synbehov är en av dina viktigaste arbetsuppgifter. Dina faktakunskaper vad gäller glas och tillpassning kommer nu väl till pass för att kunna slutföra och ge kunden det bästa alternativet.

De förberedande tester som ingår i dina arbetsuppgifter är att ta bilder på ögonbotten, mäta ögats tryck, göra en autorefraktormätning av synen och flera andra mätningar. Dessa mätningar används av optikern i sin bedömning av patientens syn.

I ditt arbete ingår också att lära ut kontaktlinshantering för nya linsbärare och som Kvalificerad säljare för optikbranschen har du självständig rätt att utföra synprövning för körkort grupp I.

Vad ingår i utbildningen till Kvalificerad säljare för optikbranschen?​

 • Branschspecifik försäljning: kursen är en ”Lärande i arbete-kurs”. Det innebär att du är på en arbetsplats och praktiserar dina teoretiska kunskaper i praktiken.
 • Branschspecifik kommunikation och rådgivning i optikbutik: Denna kurs är förlagd till en optikbutik.
 • Försäljning och service: I denna delkurs övar vi på att marknadsföra en butik. Vad en budget är och vikten av att kunna göra och följa en budget för att säkerställa lönsamhet i en verksamhet. Hur du samtalar med en kund för att säkerställa kundens behov av synhjälpmedel, är ytterligare delmoment i denna kurs.
 • Kontaktlinsteknik: Vilka linser finns på marknaden? Vilka olika alternativ till linsbärande finns? Kan alla ha linser? Dessa frågor ställer vi under delkursen. Det ingår även att du som Kvalificerad säljare för optikbranschen får lära dig hur du instruerar en ny kund att hantera sina kontaktlinser.
 • Optikteknik: En ren hantverkskurs. Här tillpassar vi glasögon på kund. Monterar glas, slipar glas och lagar trasiga bågar. Detta är en kurs som blir viktigare och viktigare. Trendgurus ser att i framtiden kommer vi att återgå till att handla mer sällan och med högre kvalitet på våra produkter. Detta kommer naturligtvis att avspegla sig även i optikbranschen.
 • Syntest för körkort grupp I: Denna kurs ger dig, efter examen, rätt att självständigt utföra syntest för körkort grupp 1.
 • Ögats anatomi och sjukdomar: Hur ser ett öga ut? Vilka funktioner är det som gör att vi kan se och urskilja föremål? Varför har vi olika styrkor på glasen i våra glasögon. Detta och mycket mer lär du dig i denna intensiva men spännande delkurs.
 • Optik och produktkunskap: Genom att sätta på sig ett par glasögon så kan vi se så mycket bättre. Det vet vi. Men hur fungerar det rent praktiskt? Det finns massor med olika typer av glas för flera olika synbehov. Hur hanterar vi de material som används i glas och bågar? I arbetet i optikbutik ingår även kvalitetskontroller av glasögon. I kursen lär du dig att mäta av styrkan på ett par glasögon med hjälp av en vertometer. Du lär dig även att räkna på toleranser. Är glasen rätt islipade? Kommer kunden att bli nöjd med resultatet? Detta och lite till får du lära dig i denna delkurs.
 • Examensarbete: I utbildningen ingår att du som student ska göra ett självständigt arbete om ett av ämnena i kursplanen som du är intresserad att fördjupa dina kunskaper i.

Fakta

Kvalificerad säljare för optikbranschen är en ettårig Yrkeshögskoleutbildningen (200 Yh-poäng). Totalt 11 veckor av utbildningstiden är ”lärande i arbete (LIA) vilket innebär arbetsplatsförlagd praktik. Den studerande väljer själv vilken arbetsplats man vill vara på och studera lite närmare.

Den teoretiska utbildningen sker på Campus Roslagen i Norrtälje fyra dagar i veckan. Campus Roslagen har bostadsgaranti. Det betyder att det finns en lägenhet som väntar om den studerande så önskar.

Ansökningsperioden är fram till den 31 maj 2021 och ansökan görs via hemsidan www.norrtalje-optikcentrum.se. Klicka på rubriken ”Våra utbildningar” och sedan på knappen ”Gå den här utbildningen”. Där kommer du vidare till det digitala sökverktyget YH-antagning.se. På denna portal scannas, fotas eller laddar den sökande upp sina ansökningspapper; betyg, arbetsgivardokument och CV.

Det går alltid bra att kontakta Norrtälje OptikCentrum på info@norrtaljeoptikcentrum.se eller på telefon 070-511 84 18.

 

 • Kursstart: 23 augusti 2021
 • Längd: 1 år, 200 YH-poäng
 • LIA: 11 veckor lärande i arbete
 • Utbildningstakt: Heltid
 • Examen: Yrkeshögskoleexamen
 • Studiestöd: Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel
 • Studentbostad: Campus Roslagen har bostadsgaranti för dig som studerar på området!

Norrtälje OptikCentrums lokaler med optikverkstad och föreläsningssalar finns sedan år 2004 på Campus Roslagen i Norrtälje, strax norr om Stockholm. SL trafikerar sträckan Stockholms innerstad – Norrtälje med flera bussar varje timme, resan tar ca 45 min med buss och 30 minuter med bil.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se vad som händer just nu.

Vi ses i Norrtälje!

Den teoretiska utbildningen sker på Campus Roslagen i Norrtälje fyra dagar i veckan. Campus Roslagen har bostadsgaranti. Det betyder att det finns en lägenhet som väntar om den studerande så önskar.

Ansökningsperioden är fram till den 31 maj 2021 och ansökan görs via hemsidan www.norrtalje-optikcentrum.se. Klicka på rubriken ”Våra utbildningar” och sedan på knappen ”Gå den här utbildningen”. Där kommer du vidare till det digitala sökverktyget YH-antagning.se. På denna portal scannas, fotas eller laddar den sökande upp sina ansökningspapper; betyg, arbetsgivardokument och CV.

Det går alltid bra att kontakta Norrtälje OptikCentrum på info@norrtaljeoptikcentrum.se eller på telefon 070-511 84 18.

Ta del av vad våra tidigare elever tycker om utbildningen

Liza Johansson​

Jag har länge arbetat med service inom vård-och omsorg men kände att det var dags att prova något nytt inom service. Jag kollade runt lite, och hittade Norrtälje Optikcentrums utbildning till optikerassistent. Det lät intressant så jag sökte och kom in. Att arbeta som kvalificerad säljare inom optikbranschen är ett kul och intressant arbete. Man träffar många olika människor varje dag, och hjälper till att hitta rätt lösning för varje individ. Det bästa med det här yrket är kundkontakten.​

Sara Hellsved​

Sök! Du kommer inte ångra dig, det är en så rolig utbildning och man får lära sig så himla mycket om inte bara ögat utan om människor och sälj också​​